Monday, December 20, 2010

Kenapa perlu “bismillah”

Kenapa perlu “bismillah”

Ayat kalimah ini amat diharuskan dalam Islam tatkala kita mahu melaksanakan sebarang pekerjaan. Sehingga di dalam Al-Quran, ayat inilah yang berada di atas. Ayat ini bermaksud “ Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang”.

Kelebihan dan kekuatan ”bismillah”.

-         Dihindarkan daripada 70 musibah, kesusahan, penyakit akal dan bebal.
-         Membaca 21 kali ketika hendak tidur, nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan, kecurian. maut yang mengejut dan sebarang bencana.
-         Ketika hendak bersetubuh (jimak) maka anaknya kelak akan menjadi orang yang cerdas dan terbuka hatinya sehingga anak-anak yang soleh.
-         Seseorang yang sedang pengsan, maka hendaklah dibacakan Bismillah sebanyak 41 kali pada telinganya, insya-Allah, dia akan sedar dan kembali siuman dengan serta merta.
-         Membaca Bismillah sebanyak 313 kali dan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. sebanyak 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan mengadap kiblat. maka Allah s.w.t. akan menganugerahkan rezeki tanpa diduga sama sekali.
-         Membaca Bismillah sebanyak 786 kali lalu ditiupkan pada air sebelum diberi minum kepada seseorang yang bebal selama tujuh hari sebelum matahari terbit, maka akan lenyaplah kebebalannya dan insya-Allah dia akan mudah hafal terhadap apa yang didengarnya.
-         Membaca Bismillah sebanyak 50 kali dihadapan orang zalim atau penguasa yang bengis, maka dia akan segera tunduk atau ketakutan.
-         Membaca 101 kali lalu diletakkan di sawahnya, maka insya-Allah sawah itu akan menjadi subur dan terjaga daripada sebarang bencana.
-         Untuk mengubati sesuatu penyakit, boleh diikhtiarkan dengan menulis Bismillah sebanyak 66 kali lalu diberi air diberi minum kepada orang yang berpenyakit dan orang yang terkena cubaan.
-         Untuk mengubati sakit pening pula hendaklah ditulsikan lafaz Bismillah sebanyak 21 kali ke atas kertas lalu dikalungkan kepada orang sakit kepala itu.
-         Orang yang mengharap supaya hajatnya dikabulkan oleh Allah s.w.t. dia hendaklah membaca Bismillah selesai sembahyang Asar pada hari Jumaat dalam keadaan suci dari hadas dan najis dan menghadap kiblat sehinggalah matahari terbenam. Kemudian, mohonlah kepada Allah mengenai hajat yang dimintanya, insya-Allah dengan semalam kemurahan dan sifat Rahman dan Rahimnya akan dikabulkan Oleh Allah.
-         Menulis lafaz Bismillah sebanyak 50 kali dengan huruf jawi lalu dibawa dan pergi ke depan orang zalim, maka dia kan terhindar daripada sebarang niat jahat itu. Ketika menghadapnya, hendaklah dia membaca Bismillah sebanyak 50 kali pula.

*pendapat ulama- Petikan harian metro...
Sesuatu kejadian dan perkara yang berlaku adalah kehendak ALLAH. Kita sebagai manusia harus yakin dan berusaha untuk mendapatkannya. Tetapi harus diingat sesuatu yang kita inginkan tetapi tidak diberikan, maka kita harus selidik. Mungkin sesuatu yang kita lakukan tidak ikhlas, mungkin iman kita masih lemah, mungkin rezeki yang kita perolehi adalah haram....

            Ayat ini amat penting dalam hidup kita....moga kita memperoleh sesuatu daripada ALLAH..... amin....

No comments:

Post a Comment